İş hayatına ara vermiş kadınları iş arayış süreçlerinde destekleyerek kamuoyunda farkındalık yaratmayı ve kadın istihdamına katkıda bulunmayı hedefleyen YenidenBiz Derneği; 5. YenidenBiz Zirvesi’ni bu sene Harvard Business Review Türkiye stratejik ortaklığı ile 30 Kasım – 1 Aralık tarihlerinde düzenledi. Geniş bir katılım ile gerçekleşen zirvede, insana inanmanın şirketleri, çalışma düzenini, kadın çalışanları nasıl değiştirdiğini; ekonominin merkezine insan ve kadın koyulduğunda nelerin değiştirebileceği konuşuldu. Zirvede ayrıca geleceği değiştirecek “İnsan” konusu araştırma sonuçları, paneller ve değerli konuşmacıların katılımlarıyla ele alındı.
Zirve’de ayrıca YenidenBiz Derneği’nin iş hayatında kadının yerini daha da güçlendirecek olan “Cumhuriyet’in 100. Yılında 1000 Kadın” projesinin detayları da paylaşıldı. Proje eğitim ve gelişim programları, mentörlük programı, istihdam fırsatları, kurumlarla buluşmaları, staj ve mülakat koçluğu gibi çok değerli programlardan oluşuyor.
Yapı Kredi ana sponsorluğunda; Borusan Kocabıyık Vakfı, Doğan Holding, Kariyer.net, Mey Diageo, TAV, Türk Tuborg sponsorluğu; CarrefourSA, Memorial, Pegasus, Shell, Zorlu Holding ve Zurich Sigorta’nın desteğiyle gerçekleşen 5. YenidenBizZirvesi’nde“İnsana Odaklı Büyüme” teması ile düzenlenen oturumlarda iki gün boyunca 25 konuşmacı 3000’den fazla kişiye ulaştı.
Harvard Business Review Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turan’ın açılış konuşması ile başlayan zirve; YenidenBiz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Yeşildere ve Yapı Kredi Yetenek, Çalışan Deneyimi ve Organizasyonel Gelişim Grup Direktörü Petek Taga’nın konuşmasıyla devam etti.
“Dünya gelirinin sadece %10’u kadınlara veriliyor”
Zirvenin ilk gününde “Ekonominin Gör Dediği” panelinde konuşan Ekonomi yazarı Uğur Gürses, “Kadın işsizliği üzerine daha fazla konuşmalıyız ki ekonomik paydaşlar bu konuya önem versin” derken, FutureBright Group Kurucu ortağı Akan Abdula, “Ekonominin Merkezinde Kadın” başlıklı konuşmasında, dünya gelirinin sadece %10’unun kadınlara verildiğini paylaştı.
Program, SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin’in moderatörlüğünde gerçekleşen “Kadın, Dünyayı Yeniden Doğurabilir mi?” paneli ile devam etti. Etki & Yatırım Stratejisti İlkay Demirdağ, İletişimci, Fasilitatör, Eğitimci Ahmet Akın, Yuvam Dünya Derneği Kurucu Başkanı Kıvılcım Pınar Kocabıyık’ın katıldığı panelde sürdürülebilirlik konusu toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının rolü üzerinden masaya yatırıldı.
İnsana Odaklı Büyüme Çalışması sonuçları hakkında konuşan Instıtute for Real Growth Kurucusu Frank van den Driest, konuşmasında gerçek büyümenin 7 Yapıtaşına değindi. İz bırakmak isteyen CEO’ların kar ve amaç söz konusu olduğunda söylemlerine uygun hareket etmeleri gerektiğine değindi.
“Erkekler, kariyer ve ekonomik denge konularının cinsiyet eşitliği olduğunu düşünüyor”
“Türkiye’de İş Hayatında Kadın” konusunu ele alan YenidenBiz Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Yeşildere ile PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Buket Çelebiöven, önyargıların yıkılması için alınan tüm kararların ve uygulanan politikaların metriklerle kontrol edilip izlenmesi gerektiğini belirtirken, işe alımlarda kota uygulamasının; liderlik basamaklarını çıkan kadınların desteklenmesi için çok önemli olduğunu vurguladı.
“Cumhuriyet’in 100. Yılını, 1000 kadının güçlenmesi ve yetkinliklerini artırmasına destek olarak taçlandırmak istedik.”
ING Türkiye İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı ve YenidenBiz Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Kalender Öztürk, “Cumhuriyetin Geleceği Kadınlar” başlıklı konuşmasında YenidenBiz Derneği’nin Cumhuriyet’in 100. Yılında 1000 Kadın projesinin detaylarını paylaştı.
Öztürk, “Ara vermek kadar geri dönmek de hakkımız. Bu projemizle konuştuklarımızı teoriden pratiğe çeviriyoruz. Cumhuriyet’in 100. Yılını, 1000 kadının güçlenmesi ve yetkinliklerini artırmasına destek olarak taçlandırmak istedik.” dedi. Eğitim ve gelişim programları, mentörlük programı, istihdam fırsatları, kurumlarla buluşmaları, staj ve mülakat koçluğu ile çok değerli programlar hazırladıklarının altını çizen Meltem Kalender, “YenidenBiz Flex ise özellikle teknolojinin yarattığı fırsatları kullanmamıza olanak sağlıyor.” diye ekledi.
“Geri dönüştürmeyin, tekrar tekrar kullanın”
Zirvenin ikinci gününde, “Sürdürülebilirlik Yolunda 2. Nesil” panelinde konuşan The Vertical Project Kurucusu Elif Boyner, geri dönüştürülmeye inanmadıklarını ifade etti ve “Biz geri dönüştür demiyoruz tekrar tekrar kullan diyoruz” dedi.
“Bu işler kız çocuklarına anlattığımız masallardan başlıyor”
Harvard Business Review Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turan moderatörlüğünde gerçekleşen ”İnsana Odaklı Büyümede Kadının Rolü” panelinde Fark Labs ve Arya Kurucusu Ahu Büyükkuşoğlu Serter, Yeni Nesil Girişimcilik İş Kolu Başkanı Barış Karakullukçu, Beko Bölge Satış Direktörü Ayhan Yavaş ve Zurich Sigorta Türkiye CEO’su Yılmaz Yıldız bir araya geldi. Yıldız; “Kadın erkek çeşitliliğine baktığımız zaman, git gide bütüncül bir yaklaşım olması gerektiği öne çıkıyor. İş gücüne katılımdan önce yapılması gereken çok şey var ki; iş gücüne katılımda sorun yaşanmasın. Küçüklükten itibaren işten, hayattan beklentinin doğru oluşturulması, özgüvenli olmaları, rol modellerinin olması ve fırsat verilmesi gerekiyor. Bu işler kız çocuklarına anlattığımız masallardan başlıyor.” dedi.
Kadınlar YenidenBiz Flex ile kendi yetenekleri doğrultusunda istedikleri şekilde işe dönebilecekler
“Başka bir iş mümkün mü?” panelinde; Göknil Bigan, YenidenBiz Flex platformunu tanıttı. Kadınların, YenidenBiz Flex ile kendi yetenekleri doğrultusunda istedikleri şekilde işe dönebildiklerini anlatan Bigan, işe geri dönmek isteyen kadınları ve kurumları Yeni Nesil Danışmanlık Platformu YenidenBiz Flex ile tanışmaya davet etti.
Mey Diageo Genel Müdürü Levent Kömür, Teklas Global IK Direktörü ve Yürütme Kurulu Üyesi Gülsünay Uysal Kaba ve Memorial Sağlık Grubu IK Direktörü Özlem Çakar’ın konuşmacı olduğu panelde, Kömür; “Yaşamın yapıtaşı insanlar arasındaki ilişki. İlişkiyi besleyen iyilik ve yaratıcılık ve her ekosistem bu şekilde öne çıkmalı. Yeni kuşak, şirketleri ve modellerini değiştirecekler. Başka bir şirket ve başka bir iş mümkün ve olmalı” derken, Çakar; sektör olarak çok ciddi sorunların yaşandığı bir dönemden geçtiklerini belirtti.“Bir yandan çalışansızlık konuşuyoruz. Diğer yandan sağlıkçıları motive etmeye çalışıyoruz.Yeteneklerin farklı olması çalışan deneyimi süreçlerimizi bize has tanımlamamızı sağladı ve ‘Çalışan Deneyimi’ programı başlattık. Kariyer yollarını kişiselleştirdik ve bağlılık yaratmaya çalıştık.” dedi.
“Ofisten çalışma yeniden hayatımıza döndü fakat işverenlerin %37’si esnek çalışmanın daha verimli olduğunu söylüyor”
Zirvede, YenidenBiz ve Curiocity iş birliği ile gerçekleştirilen “Yeniden İnsan” araştırmasının sonuçlarının ele alındığı panelde Kariyer.net CEO’su Fatih Uysal araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Fatih Uysal, “Pandemi sonrasında ofisten çalışma yeniden hayatımıza döndü. Fakat işverenlerin %37’si esnek çalışmanın daha verimli olduğunu söylüyor. Çalışanlar saatlerde esneklik, yeni yan haklar bekliyor. Freelance ve proje bazlı çalışmaya sıcak bakanların oranı %43. İş ve özel hayat dengesinin önemini kavrayanların oranı yüksek.” dedi.
McKinsey Doğu Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Türkiye Leap ve Grow Lideri, Kıdemli Ortağı Can Kendi ve Koç Üniversitesi Rektör Vekili ve Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Zeynep Gürhan Canlı ile birlikte iş hayatı ile ilgili beklentileri, geleceğin iş dünyasına şekil verecek trendleri ve yaşanan değişimlerin yarattığı etkinin konuşulduğu panelde çalışanların profesyonel hayata bakış açılarının nasıl değiştiği tartışıldı.
“Hayatın tüm alanında kadın liderlere ihtiyacımız var.”
Zirvenin son konuşmacısı Begüm Doğan Faralyalı oldu.“İnsana Odaklı Büyümede Lider Bakışı” başlıklı bir konuşma yapan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, ihtiyaç olan liderlerin özelliklerini şu şekilde belirtti; içten dışa, farkında, korkuyla değil sevgiyle, sadece bilgili değil bilge, karşısındakini dinleyebilen, iş birliği yapabilen liderlere ihtiyacımız var. Bunların ötesinde de hayatın tüm alanında kadın liderlere ihtiyacımız var çünkü bu özellikler kadınlarda daha fazla.” dedi.
“Kadınların elini kaldırmasına, aday olmasına ihtiyacımız var.”
Kapanışta sahne alan Özlem Yeşildere ve Serdar Turan tüm katılımcılara ve destekçilere teşekkür etti. Kapanış konuşmasında dünyanın çok hızlı değiştiğini, bu nedenle yeni becerilerle geri dönmenin önemini vurgulayan Yeşildere, 1000 kadını işe döndürmeye hazırlanırken bu 1000 kadının 4’te birini teknoloji ile döndürmek için Microsoft ile bir proje üzerinde çalıştıklarını anlattı ve kadınları el kaldırmaya davet etti.
“Kadınların elini kaldırmasına, aday olmasına ihtiyacımız var. Tüm Türkiye’den ve dünyadan iş hayatına geri dönmek isteyen kadınları bekliyoruz. İş dünyası ve yatırımcılardan da bize destek olmalarını bekliyoruz. Sürdürülebilirlik üzerinden yetkinlikler çok önem kazandı. Bu konuda da Cumhuriyet’in 100. Yılında 1000 Kadın projesi içinde özel yetkinlikler geliştirebilmek için çalışmalar yürütüyoruz.”dedi.