Alıştığımız rutinin dışındaki çalışma modelleri, dünyadaki farklı uygulamalar, kendinize uygun işi ararken yapmanıza ya da yapmamanıza ilişkin tavsiyeler ve bu süreçte size ilham kaynağı olabileceğini düşündüğümüz makaleler…
Burada olduğunuza göre hayatınızda işe geri dönme konusunda bir takım kıpırtılar söz konusu. Bunu ciddi ciddi planlıyor veya alternatifleri değerlendiriyor olabilirsiniz.O halde, tam da bu aşamada size yardımcı olacağını düşündüğümüz bir takım bilgilere göz atmak isteyebilirsiniz.
Alternatif Çalışma Model Çözümleri
Birçoğumuz gençliğimizi, özellikle lise yıllarımızı, en iyi üniversitelere girmek için çalışıp çabalayarak geçiriyoruz. Üniversitenin ilk yılı bulunduğumuz ortamı değerlendirip hayallerimizle karşılaştırıyor, sırası gelince tadını çıkarıyor; mezuniyete giden yıllarda ise bize optimal kariyer fırsatı ve para sağlayacak şirketlerde, stajlarla kendimizi meşgul ediyoruz. Mezun olmamızla birlikte, yeni maratonlara adım atıp hayatımızın yeni sayfalarını açıyoruz fakat bu anca önceliklerimiz değişinceye kadar devam ediyor. Özellikle kadınlar için, evlilik, çocuk sahibi olmak, şehir veya ülke değiştirmek ve beraberinde işe ara vermek, işbaşından kopma noktalarına varabiliyor. Bu da düşündürüyor: “Öncesinde yaşanan bunca heyecan, verilen bunca emek ve harcanan bunca zamana ne olacak?” Tam burada, işe ara verip geri dönmek veya tamamen uzaklaşmak arasındaki kararı etkileyen faktörler arasında ülkenin tam zamanlı olmayan bir çalışma modeline yönelik bakış açısı ve sunduğu fırsatlar geliyor. Michael Page* Şirketi’nin yakın zamanda gerçekleştirdiği bir araştırma tam da buna ışık tutuyor. 17 ülkede, işverenler ve çalışanlar nezdinde gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre işverenlerin yüzde 80’i, esnek, yarı zamanlı, proje bazlı çalışma sistemine sıcak bakıyor, değer veriyor. Bu oran, modeli uzun yıllardır uygulamakta olan Avustralya, İngiltere, Kanada gibi ülkelerde daha yüksek iken, son yıllarda hayata geçiren Polonya ve İtalya gibi ülkelerde biraz daha düşük.
İŞVEREN AVANTAJLARI
- Esneklik
- Kısa vadeli veya anlık gelişen ihtiyaçların karşılanması
- Uzun vadede, firmaya değer katabilecek adayları iş üstünde değerlendirme fırsatı
- İşe dışarıdan bir uzmanlık, farklı bir bakış açısı getirebilmek
- Maliyet avantajı
ÇALIŞAN AVANTAJLARI
- Ekonomik durgunluk zamanlarında dahi iş bulma fırsatı
- İletişim ağını güçlendirme avantajları sunması
- Yetkinlikleri geliştirme fırsatı
- Uzun vadeli iş bulma olanakları yaratması
Ülkemizde esnek, yarı zamanlı, proje bazlı çalışma sistemine bir düzenleme getirmeye yönelik adımlar yeni yeni atılmaya başlandığından, uygulamayı hayata geçirmiş ülkelerin verileri üzerinden değerlendirmelerde bulunabiliyoruz.
CV Oluşturma
İş hayatına dönmeye karar vermiş bir kişinin ilk yapması gereken profesyonelce hazırlanmış bir özgeçmiş yazmaktır. CV’nizi oluştururken dikkat etmeniz gerektiğini düşündüğümüz noktaları aşağıda sizin için sıraladık.
UNUTMAYIN!
CV inceleme süresi sadece birkaç saniye almaktadır. Bu sebeple, CV’nizin doğru, anlaşılır, açık ve kısa olması dikkat çekmesi açısından çok önemlidir. CV’niz kariyerinizin bir yönetici özeti gibi olmalıdır.
1) ORGANIZASYON
Sadece akademik makaleleri olan kişiler CV’lerinde üçüncü bir sayfayı kullanmalıdır, aksi takdirde CV’niz en fazla 2 sayfa olmalıdır. CV’nizin çok kısa bir süre içinde okunacağını göz önünde bulundurarak başvurduğunuz pozisyonu destekleyen deneyim ve beceriler ile ilgili anahtar kelimeleri özgeçmişin ilk yarım sayfası içerisinde kullanınız.
2) “KARIYER ÖZETİ”
‘Kariyer Özeti’ paragrafını atlamayın. CV’nin en üstünde yer alan iyi yazılmış bir kariyer hedefi paragrafı CV’nizin daha anlaşılır olmasını sağlayacaktır. Başvurduğunuz pozisyona uygun özelliklerinizi anlatabileceğiniz, kendinizi tanıtacağınız ve başvuru amacınızı belirteceğiniz çok kısa bir paragraf yazmanız iş hayatına ara vermiş bir kişi için çok önemlidir. Özellikle kariyerinde sektör veya alan değişikliği yapmak isteyen adayların mutlaka kariyer hedefine CV’lerinde yer vermelerini öneririz. Önce CV’nizi tamamlayın, bir süre sonra CV’nizi tekrar okuyup, kişisel özelliklerinizi de gözden geçirerek etkileyici bir paragrafta kariyer özetinizi oluşturun.
3) BAŞARILAR
Detaylı sorumluluklar yerine başarılara yer verin. Geçmiş işlerinizle ilgili detaylı tüm sorumluluklarınızı yazmak yerine başarılarınızı özellikle vurgulamalısınız (yeni bir projeyi gerçekleştirme, pazar payı artışı, maliyet avantajı sağlama gibi). Mümkünse hem sorumluluklarınızda hem başarılarınızda rakamsal verilere yer vermelisiniz (yönettiğiniz bütçe, yürüttüğünüz proje sonucu yaratılan tasarruf tutarı gibi) İş aradığınız alan/pozisyon ile ilgili olabilecek başarılara özellikle yer vermenizi öneririz.
4) GÖRÜNÜŞ
Görünüş önemlidir. CV’nizde farklı yazım karakterleri ve görünüş tekniklerini uygulamaya zaman ayırabilir, farklı tasarımlar deneyebilirsiniz. (özellikle pazarlama, halkla ilişkiler veya tasarım odaklı işler için bu konu daha da önemli olabilir) CV’nizin temel görünüşü vermek istediğiniz mesajı anlatmanıza yardımcı olacaktır. Yine de CV tasarımınızın içeriğin önüne geçmesine izin vermeyin.
5) GÖNÜLLÜLÜK
Gönüllü çalışmalarınıza CV’nizde yer verin. İş hayatına ara vermiş olduğunuz dönemde gönüllü olarak bazı çalışmalar yapmış olabilirsiniz. Bu çalışmalara da önceki iş deneyimleriniz paralelinde yer verin, yaptığınız çalışmanın sonuçlarından ve başarılarından bahsedin.
CV hazırlama konularında size ilham veren paylaşmak istediğiniz bir kitap veya site için lütfen bizimle iletişime geçin [email protected]
İş Arama Süreci
Türkiye’de Kadınların İşgücüne Katılımında Son Dönemde Gözlenen Eğilimler
İş Aramak Tam Zamanlı Bir İştir
Odaklanın: Aklınızdan ve kalbinizden geçenlere kulak kabartın.
Canlanın: Tembellik çok sinsi ve tehlikelidir, hadi silkinin ve etrafınıza bakın.
Rotanızı belirleyin: Ne yöne doğru gitmek istediğinizi düşünmeye başlayın.
Envanter: Elinizde neler var gözden geçirin.
Aksiyon alın: İçiniz rahat olsun, her aşamada biz yanınızdayız!
Değerleriniz, öncelikleriniz neler birlikte belirleyelim. Yetenekleriniz, yetkinlikleriniz, hayalleriniz ve beklentileriniz doğrultusunda size en uygun iş alternatiflerini birlikte araştıralım. Tam zamanlı, yarı zamanlı, proje bazlı, uzaktan (evden vb.) çalışma şartları hayal değil.
Siz kararınızı verin, birlikte yürüyelim. Daha önce de söylediğimiz gibi içiniz rahat olsun, her aşamada biz yanınızdayız!
İş Arama Sürecinde Doğru Bildiğimiz Yanlışlar
Roller, maskeler, bildik replikler, klişe jargonlar… Ne kadar çok şeye şartlandırılmış durumdayız değil mi? Bir düşünsenize, iş görüşmesine giderken nasıl giyinmemiz gerektiğinden ne söylememiz ve ne söylemememiz gerektiğine kadar uzanan koca bir tavsiyeler listesi var. Her pozisyon, her dönem için uygun olan bu kalıplar, ideal aday olma yolunda, bize gerektiğinde yalan bile söylememizi öğretiyor. Peki bu yolda bizim beklentilerimize, yeteneklerimize ve isteklerimize ne olacak?
Bizler değerliyiz. Her birimiz farklı yetenekler, beceriler ve tecrübeler ile donanımlıyız. Günümüzde inanması zor olsa da, herkesin kendine uygun işi bulması mümkün. Tek yapmamız gereken, süreci doğal akışında yaşamak. Human Workplace ekibinin hazırladığı bir makalede, iş arama sürecinde eskiden yapmamız gerektiği söylenen ama artık kesinlikle yapmamamız gereken bazı aktiviteler özetlenmiş:
Süreci takip et
Kara delik uzayda enteresan olsa da iş arama sürecinde gerçekten kâbus. Olur olmaz iş arama portallarına gönderilen özgeçmişlerin kaçı değerlendirmeye alınıyor? Kaçına geri dönüş oluyor? Kararlıysanız, işe alım yetkilisine ulaşın ve başvurunuzu direkt ona yapın.
Özgeçmişini İnsan Kaynakları yetkilisine iletmesi için başvurduğun firmadaki bir arkadaşına ver
Arkadaşınızın o şirketteki saygınlığı hakkında bilginiz var mı? Gerçekten ilgili insan kaynakları yetkilisine iletebilecek samimiyeti var mı? gibi sorular, garantisi olmayan yollardan özgeçmiş iletmemeniz konusunda bir uyarıcı.
Zombi tarzı / Kalıplaşmış* bir özgeçmiş ve giriş yazısı hazırla
Mümkün olduğunca alışılageldik, süslü jargonlarla dolu ancak bir o kadar da kim olduğunuza dair pek fikir veremeyen bir özgeçmiş düşünün. Ne kadar inandırıcı, samimi olabilir?
İş tanımına ne kadar uygun olduğunu vurgula
Karşı tarafı bir şekilde etkilemek işi alana kadar keyifli ve avantajlı olabilir. Ya sonrasında? Size gerçek anlamda uygun olmayan bir işe kabul edildikten sonraki süreçte de aynı etkiyi bırakıp, kendinizi aynı şekilde memnun edebilecek misiniz?
Önceki işyerlerindeki maaşınla ilgili soruların cevaplarını detaylandır ve kanıtla İş hayatı da özel hayatımız gibi güvene dayalı ilişkilerle yürümeli. Daha iş görüşmesi aşamasında bir şeyleri kanıtlamaya zorlandığınız bir iş yeri sizi ne ölçüde tatmin edebilir?
İşi almak için ne yapabiliyorsan yap, ne söylemen gerekiyorsa söyle
Kendiniz olmaktan vazgeçmeyin. İş hayatına ara verdiğimiz süreç, neyi istediğinizi olduğu kadar neyi istemediğinizi değerlendirmeniz için gerekli düşünme ve olgunlaşma altyapısını sundu.
Şimdi sıra, başınızı önünüze koyup karar vermek ve hızlıca hayata geçirmekte!
Kaynaklar
Kadınların yoğun iş hayatlarına bir noktada ara vermeleri ve daha sonra tekrar başlama konusunda yaşadıkları engeller, iş-ev dengesi ikilemleri, iş dünyasında kadının rolü gibi konular dünyada uzun zamandır araştırma ve tartışma konusu olmuş ve olmaya da devam ediyor.
Size bazı kaynakları aşağıda sunuyoruz…
The Opt-Out Generation Wants Back In – The New York Times
7 Ways Women Can Opt Back Into the Workforce – Forbes Next Avenue
Why we have too few female Leaders? Sherly Sandberg – TED Talks
İnatçı, sabırlı, ‘tabii ki yaparım’ anlayışındaki kadınlar için iş hayatının tozlu ve engebeli yollarının sonunda nefis bir düzlük başlıyor.
Aşağıdaki makalede, bolca kariyer tozu yutmuş güzel örneklerden bir derleme sunulmuş.