Bağımsız Kadın Direktörler Konferansındaydık!
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından hayata geçirilen, şirketlerin yönetim kurullarını kadın direktörler aracılığıyla güçlendirmeyi amaçlayan “Bağımsız Kadın Direktörler Projesi” kapsamındaki “IV. Türkiye Kadın Direktörler Konferansı”, 11 Kasım’da Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat’ın “Türkiye’de Halka Açık Şirketlerde Kadın Direktörler Raporu 2016”yı paylaştğı konferansta, Yönetim Kurullarında kadınların son bir yılda attığı zorlu ve önemli adımlar detaylı bir şekilde aktarıldı.
IBM Türkiye Genel Müdürü Defne Tozan, teknoloji sektöründe fen ve teknoloji eğitimi almış kadın yöneticilere olan ihtiyaca dikkat çekti ve bunun için eğitim alanındaki toplumsal cinsiyet kalıplarının küçük yaşlardan itibaren gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi. “Ülkemizin refahı için, düşünen, okuyan, başını dik tutan, yaratıcı kız çocuklarımız olması için çalışalım” mesajını vurguladı.
Egon Zehnder Türkiye Lideri Murat Yeşildere M. Thatcher’ın “Bir şeyin konuşulmasını istersen bir erkeğe ver, yapılmasını istiyorsan bir kadına ver“ sözünü bizlere hatırlattı ve kadınların potansiyeline bir kere daha dikkat çekti.
Egon Zehnder’in Global Ortaklarından Çağla Bekbölet ise kotalar olmadan, gönüllülükle yönetim kurullarında kadın oranının FTSE 100 şirketleri için %25’ten %33’e çekilmesinin umut veren bir gelişme olduğunu vurguladı. FTSE 100’de yer alan tüm şirketlerde artık mutlaka bir kadın yönetim kurulu üyesi var ve bu şirketlerin %9,6’sının CEO’su bir kadın ve Yönetim Kurullarının %26.1’i de kadınlardan oluşuyor.
Çağla Bekbölet ayrıca, “Olmayan adayı, yaratamayız. Biz de adaylara bakış açımızı değiştirdik. Özel, kamu ve sivil toplumu kariyerlerine entegre etmiş adaylar olduğunun farkına vardık. Daha önce göz önünde olmayan adaylara farklı bir gözle baktık. FTSE 100’ün yönetim kurullarında yer alan kadınların %22’sinin geçmişinde halka açık bir şirket yok. Eğer sadece CV’lerine baksaydık, bu yetenekleri bulamazdık” diyerek potansiyeli olan adayları bulmaya verdikleri önemi belirtti ve adaylarda aradıkları kriterleri şöyle sıraladı:
- Merak
- Öğreti yaratma
- Bağlantı kurma
- Azim
- Muhakeme
- Bağımsız düşünce
Bununla yetinmeyip adayları tecrübeli akıl hocaları, mentorlarla tanıştırarak süreci desteklediklerini de ifade eden Bekbölet, Türkiye’de ise Yönetim Kurulu’nda Kadın mentorluk programının Egon Zehnder Türkiye, Praesta Türkiye ve Forbes Türkiye işbirliği ile yürütüldüğünü belirtti.
İş dünyasından,
- Erkekler bir rolün gerektirdiği özelliklerin %60’ına sahipse rolü kabul ederken, kadınlarda bu oran %100.
- Erkekler potansiyellerine bakılarak, kadınlar ise geçmiş tecrübelerine bakılarak terfi ettirilmekteler gibi çarpıcı tespitleri paylaşan Bekbölet, kadın aday nüfusunu sürdürülebilir bir şekilde geliştirmeye devam etmek gerektiğinin altını çizdi.
Çağla Bekbölet’in konuşmasını tamamlarken ki sözleri hepimiz için çok anlamlıydı; “Uzun dönemde umut ediyorum ki, kızım iş hayatında erkek-kadın farkını bilmeyecek. Ve umuyorum ki, bunu torunlarım için beklemem gerekmez!”
A&B İletişim Başkanı Sibel Asna ise konferansın kapanış konuşmasında sivil toplumun önemine dikkat çekerken “Gönüllülüğü ne kadar çoğaltabilirsek, daha güzel bir Türkiye’yi ancak o zaman yaratabileceğiz” dedi.