Herkesin Gördüğü Değil, Kimsenin Göremediği Fırsatları Görmek!
YenidenBiz, genel koordinatörlüğünü Endeavour Türkiye ve Uluslararası Girişimcilik Merkezi‘nin üstlendiği ve her yıl Kasım ayında gerçekleşen Global Girişimcilik Haftası kapsamında düzenlenen “EcoSystem Builders & Impact Investors” etkinliğine katıldı. 15 Kasım’da gerçekleşen ve Levent Kolektif House ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte Yönetim Kurulu Başkanımız Ayşe Güçlü Onur, Yönetim Kurulu Üyemiz, TurkishWIN ve BinYaprak kurucusu Melek Pulatkonak ve yine Yönetim Kurulu Üyemiz, Endeavour Türkiye Başkanı Didem Altop konuşma yaptı.
Konuşmacıların, oluşumunda yer aldıkları projelerini, onlara ilham veren ana fikirleri ve projelerinin kuruluş süreçlerini anlattıkları, yaklaşık 150 kişinin izleyici olarak katıldığı etkinlikten satır başları ise şu şekildeydi:
Didem Altop, sohbet konusu “Ecosystem Builders” olan I. Oturumun moderetörlüğünü yaparken, oturumun ilk konuşmacısı Adım Adım Kurucu Ortağı Renay Onur, Adım Adım projesini oluştururken güvenilir kanallar aracılığı ile şeffaf bilgilendirme yapan kurumlara bağış yapma konusunda açık bir alan olduğunu ve bağış yapmak isteyen insanların, yaptıkları bağışın nerede kullanıldığı ve gerçekten işe yarayıp yaramadığı konusunda çekimserlik yaşadığını gözlemlediklerini belirtti. Kurucularının çevresindeki bağışçılar ile başlayan Adım Adım projesi, ilk yıllarda beyaz yaka bağışçı profiline sahip olsa da yıllar içinde büyüdükçe farklı kesimlerden koşucu ve bağışçıları da çatısı altında toplamıştır. Böylece toplumun farklı kesimlerinden insanlar da Adım Adım sayesinde stk’lar için bağış toplamak adına koşar hale gelmiştir.
Renay Onur: “Adım Adım, yardımlaşma isteği ile sporu birleştirme hedefiyle başladı ve her geçen gün büyüyor.”
Ashoka Türkiye Kurucu Genel Sekreteri Zeynep Meydanoğlu da konuşmasında sosyal girişimci adaylarını en başta bulup, startup finansmanı sağlamak ve networking olanağı sunmak amacıyla yola çıktıklarını belirterek, Ashoka Türkiye’nin “sistematik değişim” sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.
Atölye Labs Kurucu Ortağı Kerem Alper, Atölye Labs’in farklı iş alanlarında çalışmakta olan kişilerin buluştuğu, beraber çalıştığı, ortak sinerjiler yarattığı bir platform olduğunu ve bu amaçla kendi konumlandırmalarını “Interaction Creativity Program” olarak yaptıklarını belirtti.
BinYaprak ve TurkishWin Kurucu Ortağı ve YenidenBiz YK Üyesi Melek Pulatkonak dijital toplantılar vesilesiyle networking kurarak istihdam yaratmayı hedefleyen bir proje olan BinYaprak ve TurkishWIN’i anlatırken “Amacımız dijital toplantılar oluşturarak, networking ortamı sağlamaktı. Anladık ki asıl dijitalde fark yaratabiliyoruz, istihdam sağlıyor ve networking ortamı oluşturabiliyoruz. Daha da ilerledikçe, dijital dünyada gidebileceğimiz yolun çok daha fazla olduğunu gördük.”
Girişimcilik Vakfı Kurucu Genel Sekreteri Mehru Öztürk Aygül “Fikirlere değil insanlara yatırım yapıyoruz” derken, “özellikle yeni mezun gençlerin, potansiyellerini ve kendilerini keşfetmelerini sağlamak istediklerini belirtti. Hedeflerinin, gençleri ilham veren girişimciler haline getirebilmek, girişimcilik kültürünü ve geri verme kültürünü gençler arasında yaygınlaştırmak olduğunu ekledi.
Kolektif House’dan Ahmet Onur, farklı alanlarda iş yapan kişilerin ofis olarak kullanımına açık bir ortamda, farklı iş alanlarında faaliyet gösteren kişiler ile tanışıp, sosyalleşebileceği, projelerinden bahsedebileceği sosyal bir ortam kurmak amacıyla yola çıktıklarını belirtti. “Üyelerimz buraya gelip çalışırken bir yandan da birbirleriyle kahve molaları sırasında tanışıp bir paylaşım içinde olabiliyorlar. Bir kahveyi beraber içmek beraber iş yapmak ile sonuçlanabiliyor. 2016 itibariyle üyelerimizin birbiriyle iş yapma oranı 60%, ki bu çok iyi bir rakam.” diyen Ahmet Onur, “bu kötü günlerde aitlik hissinize, tutkunuza ve paylaşma kültürünüze sahip çıkın.” dedi.
Yenidenbiz Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Güçlü Onur iş hayatında görüştüğü yüksek potansiyelli kadın çalışanlara, çalıştığı kurum dahilinde yardımcı olamadığını fark ettiğini ve bu konuda bir şeyler yapması gerektiğini düşündüğünü aktardı. Yıllardır içinde var olduğunu bildiği sosyal sorumluluk tohumunun Yenidenbiz ile hayata geçtiğini belirtti.
Ayşe Güçlü Onur: “Çalıştığım firmanın iş alanı sebebiyle pek çok orta ve üst düzey çalışan kadının bir süre iş hayatından uzak kaldıktan sonra iş hayatına geri dönme konusunda farklı aşamalarda farklı zorluklar ve tatsız deneyimler yaşadıklarını fark ettim. Sunabildiğim mevcut olanakların onlara fayda sağlamadığını gördüğüm noktada bu işi bir Sivil Toplum Kuruluşu çatısı altında yapmak istediğime karar verdim. Yenidenbiz böyle oluştu.”
Moderatörlüğünü Zeynep Meydanoğlu’nun yaptığı “Impact investors” konulu II.oturumda Buluşum CEO’su Cihan Alpay, Boyner Holding bünyesinde kurulmuş olan Buluşum.com’dan bahsetti. Bir fikri veya buluşu olan fakat finansman desteği arayışındaki kişilere, bağışçılık esasıyla finansman yaratan bir sistem yarattıklarının altını çizen Alpay, “İnsanların buluşlarını hayata geçirelim” mottosuyla yola çıkan projenin, Boyner grubunun da desteği ile geniş kitlelere ulaştığını belirtti.
Dem Derneği & Dem Good Coffee Kurucusu ve YK Başkanı Ayşe Damla İşeri de, duyanlar ve işitme engellilerden oluşan bir ekip tarafından hizmet verilen bir kahve evi olan Dem Good Coffee”de duyanlar ve işitme engellilerin tanışıp, etkileşim içinde bulunup, iletişime geçme fırsatı yakaladığından bahsetti. “Sağırlar ve duyanların beraber çalışıp, tanıştığı bir kahve ortamı yaratarak, birbirleriyle etkileşim ve iletişim içinde olmalarını, paylaşmalarını sağlamak istedik. Basit bir ortamda bir etkileşim oluşturmak istedik. Kahve bize paydaş kazandırdı, ve gelir modeli oldu.” diyen İşeri, bu kahve evinin daha sonra sosyal girişim örneği olduğunu ve dernekleştiğini belirtti.
Eko.Re Solar CEO’su Serhan Süzer, “Amacımız, yenilenebilir enerji alanında Türkiye’den global bir marka çıkarmak.” derken Niğde’de kurdukları güneş enerjisi panelleri ile yurtdışına enerji ithal edebilecek bir model oluşturmak istediklerini ve yurtdışından bu proje için destek alabileceklerini belirtti. Toplam 7 kişilik bir ekiple yönetilen projede, Serhan Süzer aile şirketinde edindiği iş deneyimlerini, topluma da fayda sağlayacak bir projede hayata geçirmek amacıyla, yenilenebilir enerji alanında yatırım yaptığını ilave etti.
Esas Sosyal Kurucusu ve Program Direktörü Filiz Bikmen Esas Holding bünyesinde Sosyal Yatırım Departmanı olarak hayata geçirdikleri bu projede, eğitim eşitsizliği olan ülkemizde, işe alım sürecinde tercih edilme konusunda sıkıntı yaşayan gençlere fayda sağlamak ve bu gençlere yatırım yapmak amacıyla yola çıktıklarını belirtti. “Hangi alana yatırım yapacağımızı düşünürken, dünyada neyin daha çok yada daha az olmasını istiyorsun sorusu ile yola çıktık ve gençlere eğitimi hedefledik.” diyen Bikmen, bu amaçla Stk’lar ile iş deneyimi kazanmak isteyen gençleri buluşturduklarını ve istihdam yarattıklarını ilave etti. Proje dahilinde işe giren tüm gençlerin ücret paketleri Esas Sosyal tarafından karşılanıyor. Bikmen, sunumu sırasında “Ekosistem bir insan olsa atasözü ne olurdu diye düşünmeli, yalnız gidersen daha hızlı yol alırsın ama beraber gidersen daha çok yol alırsın.” diyerek farklı konulara değindi.
Gelecek Daha Net Platformu Kurucusu Serra Titiz , özellikle yeni mezunlara ve gençlere, iş hayatına başlangıç döneminde faydalanabilmeleri için online mesleki mentorluk, mesleki eğitim ve danışmanlık, yönlendirme ve işe hazırlık atölyeleri yaptıklarını belirtti.
Serra Titiz: “Gelecek Daha Net Platformu sayesinde gençlerin kendilerini daha emin hissedeceklerine inanıyoruz!”
İşte Varım Kurucusu ve YK Üyesi Didem Altop, engelli istihdamını elen alan İşte Varım projesinde amaçlarının engelli istihdamının artırılması ve engellilerin işe alım süreçlerine hazırlanması, sonrasında mentorluk desteği de alarak gelişimlerinin devam etmesini sağlamak olduğunu belirtti. Ayrıca, işe alım yapan kişileri engelli istihdamı konusunda bilinçlendirip, farkındalıklarının arttırılmasını sağlamaya çalıştıklarını, bu doğrultuda kurumların ve işverenlerinengelli istihdamı konusunda daha fazla bilinçlendirilmesi gerekitiğini belirtti.
Didem Altop: “Akıl almak istiyorsanız para yatırın, para almak istiyorsanız akıl danışın”
Arı Kovanı Strateji Geliştirme Uzmanı Salih Çimen, Turkcell bünyesinde hayata geçirilen Arı Kovanı adlı projenin teknoloji ve inovasyon odaklı bir proje olduğunu ve kitlesel fonlama amacıyla hayata geçirldiğini belirterek Arı Kovanı’nı, “Geliştirdiğiniz teknoloji ve inovasyon odaklı projenin hayata geçebilmesi için ihtiyaç duyduğunuz kaynağa, kitlelerin desteği ile ulaşmak için kullanabileceğiniz bir platform.” sözleri ile tanıttı.
İşte “EcoSystem Builders & Impact Investors” panelinden kareler…
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]